Zakaj lesena hiša?

Lesena masivna hiša je zdrava in energetsko učinkovita hiša, ki ji boste lahko rekli dom.

Les kot obnovljivi vir, je najbolj okolju prijazen gradbeni material. Gozdovi so proizvajalec lesa s pomočjo sončne energije. Za vzdrževanje gozdov, sečnjo dreves in njihovega transporta se porabi zelo malo energije. V primerjavi s proizvodnjoi 1 m3 jekla, je za proizvodnjo 1m3 lesa potrebno 320-krat manj energije. Tudi za predelavo in proizvodnjo lesa je potrebno veliko manj energije kot za druge gradbene materiale (npr. cement). Les je obnovljiv vir in njegova uporaba prispeva k globalnemu ohranjanju okolja. V procesu rasti, drevesa absorbirajo ogljikov monoksid in upočasnijo globalno segrevanje za 50 %. Ostanek materiala iz katerega so izdelane masivne lesene hiše Honka je mogoče uporabiti še za druge namene. Gradnja hiše iz masivnega lesa je dejanje varstva okolja.

Les je vedno topel material. Masivni les ima velike toplotne kapacitete. To pomeni, da ima velike akumulacijske sposobnosti. Ta lastnost ohranja ravnotežje med zunanjimi temperaturnimi spremembami tekom dneva in ohranja prijetno notranjo temperaturo v prostoru. v poletnih mesecih je v masivni leseni hiši prijetno hladno, pozimi pa toplo. Les ima tudi sposobnost absorbiranje vlage ko jo je v prostoru preveč, ko pa jo je premalo jo začne vračati nazaj v prostor. Pri gradnji hiše ne uporabljamo plastike, tako da ni možnosti da bi se kjer koli kopičila vlaga.

Vzemite npr. dva kosa pohištva, prvi naj bo iz masivnega lesa, drugi pa iz iverne plošče s premazom. Zdaj pa primerjajte videz in občutek. Težko je verjeti, vendar masivno pohištvo deluje toplo in razkošno, poleg tega je popolnoma ekološko, prav tako bo lahko masivno pohištvo v uporabi več generacij kot pohištvo iz ivernih plošč. Lesene hiše ustvarjajo tudi ugodbo akustično in estetsko življenjsko okolje, študije na Norveškem in Japonskem so pokazale tudi da imajo pozitiven vpliv na zdravje in srečno življenje ljudi.

In ko gre za odpornost proti vlagi, požaru, potresu in ostalimi naravnimi katastrofami, bo lesena hiša premagala vso konkurenco.